Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Αυτή η έκφραση ταιριάζει απόλυτα στη σχέση ποιότητας και παραγωγής καφέ για την αφρικανική ήπειρο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους απανταχού coffee lovers. Εσείς γνωρίζετε τη γεωγραφία του αφρικανικού καφέ, που γίνεται πλέον ανάρπαστος, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του specialty coffee;
Η 25 Μαΐου, είναι η Ημέρα της Αφρικής και οι λάτρεις του καφέ έχουν πολλούς ακόμα λόγους, εκτός από τους προφανείς για να γιορτάζουν αυτή την ημέρα, καθώς ο καφές ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αιθιοπία, από την περιοχή που ονομαζόταν Κάφα, και μέσω της Αραβικής Χερσονήσου περνώντας μέσα από το Τζιμπουτί έφτασε στην Μπραζίλια.
32 χώρες στην Αφρική καλλιεργούν καφέ στις μέρες μας, ωστόσο η προσφορά τους στην παγκόσμια παραγωγή καφέ θεωρείται μάλλον μικρή. Αυτό που κάνει τον καφέ από την Αιθιοπία και την Κένυα να ξεχωρίζει είναι το σύνθετο άρωμα, η πολυπλοκότητα, τα φρουτώδη στοιχεία που δίνουν στο καβούρδισμα την απόλυτη γκουρμέ διάσταση που χρειάζεται για να απογειωθεί.
Εξάλλου, στους αφρικανικούς καφέδες συναντάμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρος αρωμάτων. Από βατόμουρα και τομάτα μέχρι μπαχαρικά, τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή, η γκάμα είναι μεγάλη και δίνει μία ωραία ώθηση στην ένταση του καφέ. Και σ’ αυτό, εκτός από τις δεκάδες άγριες ποικιλίες που βρίσκει κανείς στην Αφρική, συμβάλλουν τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και ο τρόπος επεξεργασίας των κόκκων του καφέ.
Αιθιοπία: Η πρώτη εξαγωγική δύναμη στην Αφρική, η χώρα στην οποία ανακαλύφθηκε ο καφές. Ο τρόπος που επεξεργάζονται τον καφέ μπορεί να είναι πιο παραδοσιακός ωστόσο δίνει ποιοτικά στοιχεία όπως το λεπτό σώμα, η χαμηλή οξύτητα και το μεγάλο εύρος αρωμάτων.
Μπουρουντί: Παρά τη μικρή σε ποσότητα παραγωγή και εδώ η ποιότητα παραμένει υψηλή ποιότητα αφού οι φάρμες έχουν μόνο από 50 έως 250 δέντρα. Εσπεριδοειδή και λουλούδια είναι τα αρώματα που ξεχωρίζουν στον καφέ από το Μπουρουντί.
Κένυα: Θεωρείται μία από τις χώρες που παράγουν τον καλύτερο καφέ διεθνώς. Υψηλή οξύτητα και φρουτώδης επίγευση που φτάνει έως την αίσθηση του κρασιού με κεράσι, φέρνουν στην κορυφή τους καφέδες από την Κένυα, που ευνοείται από τις κλιματικές συνθήκες και οι καλλιέργειες βοηθιούνται συχνά στην απόδοσή τους από το υψόμετρο.
Ουγκάντα: Εδώ συναντά κανείς κυρίως την ποικιλία Robusta, ενώ η ποικιλία Arabica αντιπροσωπεύει το 10% της παραγωγής και φυσικά χαρακτηρίζεται από την υψηλή ποιότητά της.
Τανζανία: Το Κιλιμάντζαρο είναι το σημείο παραγωγής του ποιοτικού καφέ της χώρας που δίνει καφέδες με νότες κρασιού, ιδιαίτερη οξύτητα και πληρότητα γεύσεων.
Η Αφρική είναι έτσι κι αλλιώς η γενέτειρα του καφέ. Σε πολλές χώρες οι πολιτικές συνθήκες έχουν επηρεάσει δραματικά την παραγωγή του καφέ, όπως η Ανγκόλα που κάποτε ήταν στην δεκάδα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή, ωστόσο το κλίμα, η επεξεργασία, οι μέθοδοι και φυσικά οι ποικιλίες βάζουν την αφρικανική ήπειρο στον παγκόσμιο χάρτη του καφέ σε σημαντική θέση, αφού υπάρχουν περιπτώσεις χωρών, όπως το Μαλάουι, που παράγουν μικρές ποσότητες αλλά εξαιρετικής ποιότητας.